tiistai 19. helmikuuta 2013

Japanilainen siitake-parsakaalisalaatti


Viimeksi japanilaiseen ruokaan ryhtyessäni sain aikaan kääretortun kokoisia sushirullia. Vaikka siitake-parsakaalisalaatti kumartaakin syvästi Japanin suuntaan, sen valmistus soveltuu paremmin halonhakkaajan hienomotoriikalleni. Monimutkaiset maut eivät paljasta sitä, kuinka helppotekoinen elämys tämä on, ja chef extraordinairen aura laskeutuu harteillesi.  

Suomalaiset siitakkeet ja parsakaali eivät kärsi jet-lagistä.


Englannissa opiskellessani japanilainen ystäväni sai joka kuukausi äidiltään Tokiosta ison ruokalähetyksen. Ystäväni purki laatikosta siisteihin annospakkauksiin pakattuja vihannespikkelssejä ja maustekastikkeita, ilmakuivattuja kalanpaloja ja lihasuikaleita, söpöjä seesamikeksejä ja pavuista tehtyjä makeita möllyköitä. Siinä äimistellessäni sain suuhuni ensimmäistä kertaa umeboshin. Suipistelin sitä kieleni päällä, enkä ottanut tolkkua siitä, mitä maistoin.


Umeboshi on japanilainen suolainen luumu, jota ainakin japanilaisia ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista ja Ruohonjuuresta saa. Sen hapan ja kirpakka maku on erityisen sopiva kaikkien kaalien kylkeen, mutta esimerkiksi sitä voi lisätä ruskeaan riisiin sitruunamehun sijasta potkua antamaan. Umebosheilla on tahraton maine terveyden edistäjinä. Ne esimerkiksi tasapainottavat kehon happamuus/emäksisyyssuhdetta.


Tämä salaatti on tarkoitettu syötäväksi lämpimänä. Jos haluat tehdä tästä ruokaisan version, keitä sen lisukkeeksi riisiä.

Siitake-parsakaalisalaatti
2 annosta pääruokana, 4 sivusalaattina

1 parsakaali
2 umeboshi-luumua

4 valkosipulin kynttä
seesaminsiemeniä
norihiutaleita


100 g siitakesieniä

Marinadi sienille:
2 rkl tamaria
½ rkl riisiviini- tai valkoviinietikkaa
½ rkl tummaa siirappia
2 cm pala inkivääriä pienenpieneksi pilkottuna
mustapippuria

öljyä paistamiseen

Siitakkeiden pähkinäinen maku menee tärviölle, jos ne hukuttaa marinadiin.
Kannattaa siis pitäytyä reseptin ainesmäärissä. 


Valmistus:

  1. Sekoita sienien marinadi.
  2. Viipaloi sienet ja kääntele ne varovasti sekaisin marinadin kanssa. Anna niiden odottaa hetki, kun teet muita valmisteluja.
  3. Viipaloi valkosipulin kynnet ja paahda ne öljyssä pienellä lämmöllä kullankeltaisiksi. Laita ne sitten talouspaperin päälle odottamaan.
  4. Kaada sienet pannulle ja paista keskilämmöllä, kunnes marinadi on aikalailla haihtunut.
  5. Kiehuta vesi kattilassa ja laita pilkottu parsakaali sinne hieman pehmenemään. Anna kiehua muutaman minuutin. Kaada vesi sitten pois.
  6. Pilko kaksi umeboshi-luumua pieneksi ja sekoita ne kattilassa parsakaalin kanssa yhteen.
  7. Annostele lautaselle kasa parsakaalia ja sieniä. Ripottele päälle paahdetut valkosipulinkynnet, seesaminsiemenet ja norihiutaleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti