keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Passionhedelmämousse


Passionhedelmämoussessa vastakohdat sulautuvat sopuisasti yhteen: makea ja kipakka, kermainen ja raikas, intensiivinen ja kevyt. Ällös peljätkö avokadon ja passionin keskinäistä kemiaa. Hentoisen vihreä jälkiruoka on kaikkea muuta kuin uhkaava. Eipä ihme, jos moussen trooppinen viba saa ajatuksesi liitämään jonnekin kauas lämpimään.

Passionista ja avakadosta syntynyt mousse on vienon vihreä valloittaja.

Siitä on jo monta vuotta, kun roudasin koko maallisen omaisuuteni (kaksi matkalaukkua ja rinkka käsimatkatavarana) Brasiliaan. Ensimmäiseksi muutin pikkukaupunkiin Kaakkois-Brasiliassa. Lagoa Santa (paikallinen Pyhäjärvi) nököttää mahtavan Serra da Cipón luonnonpuiston kupeessa.

Arkistojen aarteita:




Minä, minä ja ...minä



Ensimmäisiä kokemuksiani Brasilian majesteetillisesta luonnosta minulla on juuri tuolta luonnonpuistosta. Sen kiehtovat kanjonit, luolamaalaukset ja esihistorialliset ihmisen ja megafaunan luurangot mykistivät sellutehtaan päästöpilvessä kasvaneen lievestuorelaisen.

Kasvissyöjä oli Brasiliassa perusasioiden äärellä. Jalostamattomia, rehtejä raaka-aineita sai helposti ja halvalla. Maan ruokakulttuuria voisi sanoa lihaisaksi, mutta testailin paikallisia erikoisuuksia kasvisversioina kotona. Pistelen suosikkejani blogiin, kun kaikilta muilta houkuttimilta maltan.

Ensimmäisissä hellästi vaalituissa makumuistoissani esiintyy makeanraikas ja samettinen passionhedelmämousse. Sen vegaanista vastiketta on tässä nyt tavoiteltu. Alkuperäisessä reseptissä on kondensoitua maitoa, jonka paksua ja tahmeaa olemusta yritin saada aikaiseksi avokadolla ja vaahterasiirapilla.
  
Tuliko siitä juuri Mousse de Maracujáa. No ei, ei siitä tullut. Pyrkimykset kohti muistojeni passionhedelmämoussea jatkuvat. Vaan kyllä tästäkin hyvää tuli! Virallisella Valvojalla lähti keulimaan jopa niin, että kipot ja kupit nuoltuaan kehui syövänsä minun parasta aikaansaannostani keittiörintamalla. Never underestimate the power of passion!

Tsekkaa passionhedelmän kypsyys, sillä raaka passion voi olla jopa epämiellyttävän hapan. Kypsässä passionissa ei ole vihreitä laikkuja, se on ihan vähän pehmeä ja kuori pikkuisen ryppyinen.

Mousse on hönkäyksen kevyt pilvi, johon passionhedelmä ja sitruuna tuovat tarvittavaa raikkautta. Pääsiäisjälkkäriainesta ehdottomasti.

Passionhedelmämousse
kahdelle

4 pientä avokadoa (tai kaksi isoa)
100 g Tofuttia (maustamatonta soijalevitettä)
1 sitruunan mehu
3 rkl vaahterasiirappia
1 prk vaahtoutuvaa kasvikermaa (itse käytin Soyatoo!-merkkistä riisivispiä)
3 rkl tomusokeria
Päälle:
2 passionhedelmää
2 rkl kaakaonibsejä

Valmistus:

  1. Sekoita avokadot, Tofutti, sitruunamehu ja vaahterasiirappi blenderissä tasaiseksi seokseksi.
  2. Vaahdota toisessa astiassa kerma ja tomusokeri.
  3. Lisää avokadoseos kermavaahdon joukkoon ja sekoita ainekset helläkätisesti keskenään.
  4. Kaada jälkiruokamaljoihin.
  5. Halkaise passiohedelmät ja kaavi sisus moussen päälle (1 hedelmä per kuppi) 
  6. Ripottele päälle vielä rouskuvia kaakaonibsejä.
  7. Sano ”Mmmm”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti