torstai 28. maaliskuuta 2013

Sitruunainen piirakka


Vielä ehtii, vielä ehtii! Pääsiäisen vakiovieras rahkapiirakka luonnistuu vegaanisenakin. Tein piirakantäytteestä tavallista sitruksisemman, sillä kirpeys sopii persikan pehmeyteen mukavasti.

Kelpaa kyllä ronkelimmallekin noidalle.


Vegaanin rahkapiirakassakin voi olla pullataikinaa, kuten niissä perinteisemmissä, mutta täyte toimii myös muropohjaisen piirakan kanssa oikein hyvin. Kun piirakan leipoo illalla ja antaa jäähtyä yön yli, täyte on vetäytynyt hieman kasaan ja on silloin jämäkämpää. Lämpimässä piirakassa täyte on selkeästi valuvampaa.

Täytettä jäi yli noin kahden desin verran. Se tosin ei ollut kohdallani ongelma, hävisi pian ääntä kohden.

Pullataikina

3 dl kauramaitoa
75 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen keiju)
8 dl vehnäjauhoja
25 g hiivaa
1 dl ruokosokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa

Piirakan täytteeksi:

Persikkahilloa/- marmeladia
1 prk (500g) maustamatonta soijajogurttia (Alpro)
1 prk (525g) Alpron vaniljakastiketta http://www.alpro.com/fi/ruuanlaittovalmisteet
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta
1 luomusitruuna
säilykepersikoita

Valmistus:

  1. Laita soijajogurtti valumaan suodattimen läpi yön ajaksi. Leivo vasta siis seuraavana päivänä.
  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma. Vatkaa vispilällä sekaan puolet jauhoista.
  3. Sulata rasva ja lisää se taikinaan loppujen jauhojen kanssa.
  4. Taikina on vielä löysähköä, mutta alusta se taikinaksi. Lisäile jauhoja vähitellen, jos taikina tarttuu joka paikkaan eikä ole käsiteltävissä. Vaivaa hellästi, ettei siltä lähde henki.
  5. Ota esiin laidallinen uunipannu/ laidallinen uunipelti ja leikkaa siihen sopivankokoinen arkki leivinpaperia.
  6. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi (ei laitojen yli). Jos taikina on liian löysää, ripottele sekaan jauhoja vähän kerrassaan.
  7. Nosta kaulittu taikina uunipannulle ja laita kohoamaan lämpimään paikkaan 40 minuutiksi.
  8. Valmista sillä aikaa täyte. Sekoita valutettu jogurtti ja vaniljakastike keskenään. Lisää sokeri ja vaniljajauhe. Mausta hienoksi raastetulla luomusitruunan kuorella ja sen mehulla.
  9. Jos pohja on kohonnut hyvin, painele taikinaa niin, että reunat nousevat. Muutoin kääri reunoja hieman rullalle sen jälkeen kun olet levittänyt pohjaan hillon.
  10. Levitä hillo/marmeladi.
  11. Kaada täyte taikinalevylle.
  12. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia ja jätä jälkilämpöön vielä toisen 20 minuuttisen ajaksi.
  13. Anna jäähtyä hyvin, jotta täyte jämäköityy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti