lauantai 27. huhtikuuta 2013

Seitankebakot, sataykastike ja kurkkuchilipikkelssi


Hetkinen, pyyhin kuolaa näppäimistöltä. 




Pohjois-Thaimaassa sijaitseva Chiang Mai on kasvissyöjän mekka. Siellä olen tällaisen ruuan saanut kymmenen vuotta sitten. Aika lähtemätön kokemus, sillä olen sitä mieltä, että tässä on esimerkillisen vappumenyyn pääruoka. 

Vaikka nälkävuoden mittainen ainesosalista ja valmistusohjeet saattavat nostattaa hikeä, kannattaa rauhassa huomioida, että monet aineksista on aika peruskamaa. 

Seitanin valmistusohjeesta saamme kiittää Chocochili-blogin Elinaa. Teen seitanin just niin kuin Elina sanoo ja avot, paras koostumus evö.




Seitankebakot, sataykastike ja kurkkuchilipikkelssi

½ ananas

Seitantaikinaan:
2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl soijakastiketta
1,5 dl vettä
Keitinliemi:
n. 1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,25 dl soijakastiketta
0,25 dl balsamicoa

Seitanin marinadiin:
½ dl limemehua (= n. 2 limeä)
½ dl soijakastiketta
½ dl oliiviöljyä
1 rkl ruokosokeria
1 tl curryjauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 tl valkosipulijauhetta/rouhetta tai 1 valkosipulin kynsi
1 tl sipulijauhetta/rouhetta tai pari ihan pieneksi hienonnettu shallottisipulia
1 tl kurkumaa
1 tl kuivattua sitruunaruohoa tai hienoiksi viipaleiksi vedettyä tuoretta sitruunaruohoa ½-1 vartta
½ tl juustokuminaa

Sataykastikkeeseen:
2,5 dl paahdettuja maapähkinöitä
0,8 dl vettä
2 puristettua valkosipulin kynttä
4 rkl soijakastiketta
2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl ruokosokeria
1 rkl raastettua inkivääriä
2 limen mehu
2 chiliä
1 tl jauhettua korianteria
2 dl kookosmaitoa

Kurkkuchilipikkelssiin:
1,2 dl riisiviinietikkaa
1/2 kurkku
1 pieni punainen sipuli
2 rkl vettä
1 rkl ruokosokeria
2 punaista chilipaprikaa
¼ tl suolaa

Valmistus:

  1. Tee ensin seitan. Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja nesteet toisessa.
  2. Sekoita neste kuiviin aineisiin esim. haarukalla.
  3. Vaivaa taikinaa, kunnes siihen alkaa muodostumaan sitkoa. Jos taikina meinaa tarttua alustaan kiinni, kastele kädet vedellä ja jatka vaivaamista.  Rullaile taikinasta pötkö ja leikkaa viipaloi se. Voit leikata viipaleita pienemmäksi tai painella niitä hiukan litteämmiksi. Huomioi, että ne turpoavat reilusti keittäessä. (Älä säilytä seitanviipaleita pöydällä päällekkäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa kiinni.)
  4. Kiehauta keitinliemi.
  5. Tiputtele palat yksitellen kiehuvaan liemeen. Keitä noin puoli tuntia ja kaada liemi pois. Seitan on nyt valmista marinoitavaksi.
  6. Sekoita marinadiaineet riittävän isossa kulhossa keskenään. Leikkaa hieman jäähtynyt seitan noin 2 x 2 cm kokoisiksi paloiksi ja sekoita ne huolellisesti marinadin kanssa. Anna maustua huoneen lämmössä muutaman tunnin tai jääkaapissa yön yli.
  7. Laita puutikut likoamaan.
  8. Tee sitten kurkkuchilipikkelssi. Halkaise kurkunpuolikas pitkittäissuunnassa neljään osaan ja viipaloi ne.
  9. Poista chileistä päät ja taputtele irtosiemenet ulos ja heitä ne menemään. viipaloi chilit ohuiksi renkaiksi.
  10. Kuutioi sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi. 
  11. Sekoita kiehuvan kuumaan veteen sokeri, viinietikka ja suola.
  12. Sekoita kaikki keskenään ja laita jääkaappiin viilenemään. Tarjoillaan kylmänä.
  13. Tee sitten sataykastike. Paahda pähkinät kuivalla pannulla 4-5 minuuttia. Sekoittele lastalla koko ajan, etteivät kärtsää. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Lisää vettä tai kookosmaitoa, mikäli haluat juoksevampaa. Jos haluat suolaisempaa, lisää soijakastiketta. Jos haluat vähemmän suolaista, lisää limemehua. Tulisuutta saat lisäämällä chiliä, makeutta sokerilla. Tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
  14. Kokoa sitten vartaan seitanpaloista ja ananaspaloista. Lorota loppu marinadi vartaiden päälle. Grillaa, laita uuniin grillivastuksien alle, paista parilapannulla, valurautapannulla, teflonilla… Kunhan on riittävän iso halkaisijaltaan. (Minä väänsin uunin 200 asteeseen ja laitoin vastuksien alle kymmeneksi minuutiksi, käänsin kerran. 
  15. Tarjoile sataykastike ja kurkkuchilipikkelssi omissa tarjoilukulhoissaan. Laita mukaan vielä sitruunalohkoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti