tiistai 25. kesäkuuta 2013

Lipstikkakeitto

Kun minusta nyt tänä kesänä on sukeutunut kaupunkiviljelijä, nappasin muutaman varren lipstikkaa viljelyksiltä. Sen jälkeen kuljeskelinkin koko päivän sormiani maanisesti nuuhkien. Lipstikan tuoksu on sellainen, että jos sitä myytäisiin parfyymipullossa, ostaisin. Lipstikka on voimakas ja aromikas maustekasvi, joka tekee kermaisesta keitosta luonteikkaan. Hyvällä tapaa. Erittäin.

Liemessä uusi paras ystäväni lipstikka. 

”Kesä on kerran kesässä, lipstikka monta kertaa.” – Vanha Pata <3 Kattilan sananlasku.

Lipstikkakeitto
1,5 litraa

2 varhaissipulia varsineen
2 valkosipulin kynttä
½ l tuoretta lipstikkaa 
1 ½ l vettä
kasvislientä tai kasvisliemijauhetta
4 perunaa (käytin vanhan sadon perunoita)
2 dl soijakermaa
3 rkl suurustamiseen sopivia jauhoja
öljyä


  1. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. 
  2. Kuullota hienonnettu sipuli, mutta ei vielä varsia. 
  3. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, silputtu lipstikka ja sipulin varret. Kääntele seosta, ettei se pala. Vähennä lämpöä.
  4. Lisää vesi ja kasvisliemi.
  5. Kuori ja pilko perunat, lisää ne keitokseen. Keitä hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia.
  6. Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää jauhosuurus keittoon. Keitä vielä hissukseen vielä puoli tuntia.
  7. Lisää loppuvaiheessa kerma.
  8. Soseuta keitto sauvasekoittimella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti